Speciality studené kuchyně
Tzatziki
Doba přípravy: 30 minut
- 1 salátová okurka
- 500g bílého jogurtu
- 1 balení Lučiny
- 5 stroužků česneku
- koření TZATZIKI
- 4 lžíce olivového oleje
- několik černých oliv na ozdobení
Salátovou okurku nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z ní všechnu šťávu. Jogurt dobře rozmícháme s rozetřenou lučinou. Vzniklou hustší směs ochutíme prolisovaným česnekem, osolíme a okořeníme směsí tzatziki. Poté přidáme vymačkanou nastrouhanou okurku a dobře zamícháme s olivovým olejem. Předkrm rozdělíme do misek, každou ozdobíme celou olivou a pokapeme olejem. Podáváme s bílým chlebem nebo jako součást oblohy.
Poznámka: Pokud chceme získat osvěžující pokrm pro horké letní dny, postačí pouze nastrouhat salátovou okurku, smíchat s jogurtem a kořenící směsí tzatziky, nechat vychladit a podávat.
Tip: Okurku posolíme a necháme asi 20 minut odstát, aby se z ní snadno vymačkala šťáva.